Colibri

ZA UREDAN VRT

VIKING VRTNE SJEČKALICE - snaga u vrtu.

Vrt je oaza koja pruža osjećaj osobnog zadovoljstva. On je također djelić prirode koji treba njegovati i održavati s puno ljubavi te hobi u kojem uživaju brojni vrtlari-amateri. Osobito kad rad u vrtu olakšavaju korisna pomagala poput praktične vrtne sječkalice. Ovi uređaji pružaju dragocjenu pomoć na raznorazne načine: uklanjaju pokošenu travu, obrezane ostatke stabala i živice, lišće i uvelo cvijeće. Sječkalica čisti prostor i oslobađa ga od velikih grana, grmolikih grančica i drugih biljnih ostataka koji se pojavljuju iz godine u godinu. Pri tome sječkalice znatno smanjuju volumen odrezanog bilja, pa te ostatke možete jednostavno i praktično zbrinuti ili upotrijebiti kao podlogu za malčiranje ili kompost bez zauzimanja puno prostora. Osim toga vrtna sječkalica proizvodi dragocjene sirovine: kompostirani sjeckani materijal sadrži upravo one hranjive tvari koje su potrebne za procvat vaših biljaka. Sustavi noževa sječkalice također usitnjavaju biljne ostatke na takav način da se oni kasnije brže pretvaraju u visokovrijedno gorivo.


OČISTITE PROSTOR I UVEDITE RED U SVOJ VRT

Vrtne sječkalice čiste prostor i pretvaraju voluminozne odrezane ostatke drveća i grmlja te ostale biljene ostatke u fini sjeckani materijal. Njega možete koristiti za prekrivanje tla ili kao kompost te za gnojenje i proizvodnju humusa. Usitnjene biljne ostatke možete kompostirati u silosu i pri tome bez problema miješati različite materijale. Uostalom, materijal usitnjen sječkalicom pogoduje nastanku komposta. Količina vrtnih ostataka naravno uvelike ovisi o veličini i nasadima vašeg vrta. Vrt veličine 1000 m2 godišnje prosječno proizvede oko 125 m3 pokošene trave i biljnih ostataka. Odgovarajuća vrtna sječkalica može znatno smanjiti ovaj volumen.


STRUČNI SAVJETI

Koliko god vrtlara veseli kad njegove biljke dobro uspijevaju, ponekad to ima i negativne strane: trešnjino stablo raste preduboko u susjedov vrt, ukrasni bor zauzima previše prostora, a loza eventualno radi preveliki hlad u sjenici.

U takvim slučajevima sječkalica brzo pruža pomoć. Jednostavno obrežite nasade, isjeckajte ostatke stabala i grmlja, kompostirajte i gotovo. Vaš vrt ubrzo ponovno izgleda njegovano i uredno.

Savjet: Iskoristite sjeckani materijal i njime prekrijte površine ispod stabala i grmlja. Time se sprječava podivljali rast te će vaš vrt djelovati ljepše i urednije.

Za što se sve može upotrijebiti sječkalica ? Viking vrtne sječkalice načelno mogu brzo preraditi svu pokošenu travu i vaš vrtni otpad. U osnovi razlikujemo tvrdi i meki materijal. U tvrdi materijal ubrajaju se grane, grančice i obrezani ostaci živice, a u meki odrezani ostaci cvijeća, povrće, voće i lišće. U vrtu ovaj materijal za sjeckanje obično dolazi su miješanom obliku.

Prednosti:

- Sjeckani materijal pretvara se u prirodno gorivo

- Vrtu i biljkama vraćaju se potrbne hranjive tvari

- Štede se troškovi za umjetno gnojivo

- Oslobađate prostor i uvodite red u svoj vrt

Prirodna zaštita i gnojivo za tlo

U prirodi odumrli biljni ostaci, primjerice lišće, služe kao dragocjena zaštita i gnojivo za tlo. Postupite i vi prema ovom načelu i prekrijte tlo tankim slojem sjeckanog materijala. Vidjet ćete: ovaj prirodni pokrovni sloj štiti zemlju u vrtu u svim vremenskim prilikama. Kod kiše sprječava ispiranje, kod vrućine i mraza djeluje kao izolator. Iz prekrivenog tla isparava oko trećine manje vode nego iz nezaštićenog zemljišta. Osim toga trajno se poboljšava struktura tla. Međutim, rastreseni sjeckani materijal postiže još više: mikroorganizmi polagano razgrađuju biljne ostatke, pri čemu nastaju novi humus i hranjive tvari. Sjeme korova ne može proklijati jer do njega ne dopire svjetlo. Ukrasno i korisno bilje zaštićeno je od bolesti i štetnika. Vodite računa da se rahlo rastresena pokošena trava mora prvo osušiti jer se svježa, mokra trava lijepi i sprječava disanje tla.

Kompostirajte na lagan način

Skupljajte i sortirajte sistematski: Razdvojite odrezane ostatke grana od mekih biljnih ostataka i zemljanog, vlažnog materijala. Ne slažite velike količine istog materijala, nego pomiješajte npr. pokošenu travu i drvene strugotine. Posude za kompost uvijek postavite na zemlju. Pri tome vodite računa o zaštiti od ispiranja, natopljenosti i isušivanju i pobrinite se za dobru ventilaciju. Zaštitite materijal od kiše. Postupak proizvodnje komposta traje nekoliko mjeseci, ovisno o godišnjem dobu i vanjskoj temperaturi. Kad je zreo, kompost ima ugodan miris po šumskom tlu i gljivama. Vrtni otpad se sjeckanjem može još lakše pretvoriti u hranjivi gotovi kompost. Razlog tome je kidanje biljnih ostataka do kojeg dolazi usitnjavanjem grančica, grana i žbunja. Time se povećava površina, mikrobi mogu bolje raditi zbog veće "navalne površine" i vrtni otpad brže truli.

Što se može kompostirati ?

Svi organski, kvarljivi materijali iz vrta i kućanstva, primjerice zeleni otpad, ostaci zemlje, cvijeće, šipražje, žbunje, pokošena trava, odrezani ostaci cvijeća, grmlja i živice, kućno balkonsko i sobno bilje, kuhinjski ostaci kao voće i povrće, čaj, kava, jaja, ograničene količine strugotina i piljevine.

Ne preporučuje se korov s velikim brojem zrelih sjemenki ili korijenjem, bolesne biljke, papir i karton. Metali, staklo, mesni otpad, plastika itd. uopće nisu prikladni.

Kako izgleda idealno mjesto za kompostiranje ? Nalazi se u polusjeni, zaštićeno od vjetra i nudi dovoljno prostora za skupljanje, sortiranje, sjeckanje i kompostiranje. Vile i lopata za punjenje, prozračivanje i vađenje komposta trebaju biti na dohvat ruke. Za pogon električnih vrtnih uređaja preporučuje se lako dostupan električni priključak. Ako u blizini nema struje, rješenje su Viking benzinske sječkalice. Optimalna su tri silosa: ako ima mjesta i mogućnosti. idealno rješenje bila bi tri silosa. Jedan za kompostiranje, jedan za gotovi kompost i još jedan za sakupljanje suhih biljnih ostataka. Jednostavni, dobro prozračeni spremnici od drveta i plastike ovdje su se pokazali kao najbolji.

Deset pravila za dobar kompost

1. Vodite računa o pravilnom omjeru biljnih ostataka bogatih dušikom i biljnih ostataka bogatih ugljikom.

2. Kompost treba zrak ! Stoga nikada ne odlažite materijal u jamu i ne loristite spremnike koji su zatvoreni sa svih strana.

3. Ne slažite hrpe komposta na tvrdu podlogu od kamena, betona itd. Kompost treba kontakt sa zemljom kako bi u njega mogli prodrijeti kišne gliste i sitni organizmi.

4. Kišne gliste su prijatelji vašeg komposta i privlače ih primjerice floks i bazga. U omiljenu hranu kišnih glista ubrajaju se također ljuske od luka, ostaci vlasca te talog od kave i čaja.

5. Uredite hrpe komposta. Kao najniži sloj naslažite grubi sjeckani materijal. do visine od oko 20 cm. Na njega dolaze miješani, finiji materijal kao npr. lišće ili sjeckani materijal.

6. Rastresite samo tanki sloj pokošene trave - opasnost od truljenja !

7. Kuhinjski otpad uvijek prekrijte zemljom jer privlači životinje.

8. Izbjegavajte apsolutnu suhoću jer mikroorganizmi u hrpi komposta trebaju vlagu.

9. Nemojte previše zalijevati kompost.

10. Prekrijte gotovu hrpu komposta.

Sječkalica radi u svim godišnjim dobima

Ako svoj vrt stalno želite uljepšavati i razmaziti prirodnim gnojivom, tada je vrtna sječkalica nezaobilazni pomagač. Ona vas pouzdano prati u vrtu kroz cijelu godinu. Najviše posla za sječkalicu naravno ima u jesen. Kad se dani skrate, pripremite vrt za zimsko mirovanje i omogućite mu plodnu iduću sezonu. Obrežite stabla, podrežite grmlje i uredite živicu. Očistite travu od tolikog lišća i pokosite je posljednji put prije nego što je prekriju mraz i snijeg. Ukratko: jesen proizvodi veliku količinu biljnih ostataka koje uz pomoć svoje sječkalice možete pametno upotrijebiti i iskoristiti. Međutim, za sječkalicu ima posla i u proljeće i ljeto. Za toplih godišnjih dana možete preraditi velike količine organskog otpada: grane, odrezane ostatke cvijeća, kuhinjski otpad i još puno toga. Bez obzira podrezujete li klematis ili obrezujete ruže, sječkalica pretvara odrezane ostatke u gnojivo bogato hranjivim tvarima i visokokvalitetni strukturni materijal za kompost. Brzo i jednostavno.